munkar

 
Idag gjorde jag munkar för första gången, jag har aldrig friterat något innan idag.
Dom blev goda och lagomt stor, men jag funderar på om jag tog i för mycket jäst därför att i receptet som jag följde stod det: 0,5 jäst, som jag antar är ett halvt paket men sen stod det inom en parantes efter att det skulle vara 50 g och det är ett helt paket så jag tog hela.
Receptet skulle bli cirkus 30 stycken men för mig blev det bara fjorton så jag gjorde dom nog för stora!
 
Ingredienser.
En och en halv deciliter ekologisk svensk mjölk
Två deciliter strösocker
Ett helt/ ett halvt paket jäst
Två stcken ekologiska ägg
Nio deciliter mjöl
En skvätt salt
hundra gram ekologiskt smör
 
En liter raps olja till friteringen..
 
Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen i en bunke tillsammans med en matsked socker, häll ner mjölken och rör försiktigt om så att jästen löser upp sig och låt det sedan stå i en kvart.
Efter det så blandar du ner resten av sockret, mjölet, smöret, saltet och äggen i jästblandningen och arbetar med degen ett tag..
Täck sedan degen med bakduk och låt stå orörd i en timme.
Kavla ut degen så att den blir ungefär två centimeter tjock och ta sedan hjälp av ett glas för att göra lika stora runda ringar, jag tog en matkniv och skar bort en klutt i mitten också för att få hålet, när du gjort det så ska det jäsa i 30 minuter till innan du hetter upp oljan i antingen fritös eller gjutjärnsgryta till 180 grader.
Fritera på varje sida i en minut, låt den droppa av och lägg på ett hushållspapper innan du garnerar.
Om du ska garnerar med socker så får du göra det direkt.
 

KOMMENTARER


» mammi

Mumsigt❤️

Svar: Aa ❤️
majjaoien.blogg.se

2016-01-10 // 18:54:28
Namn:
V.I.P?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: